Over ons

Informatie

De Graaf Otto Groep is een bloeiende scoutinggroep in Lochem. Kinderen tussen de 5 en 20 jaar beleven allerlei avonturen met leeftijdsgenoten binnen een speltak. Er zijn negen speltakken in vijf leeftijdscategoriën. Elke speltak heeft een eigen sfeer en thema en hierover lees je meer onder groepen. Op dit moment zijn er ca. 160 jeugdleden.

Alle Nederlandse groepen zijn lid van Scouting Nederland. Scouting Nederland ondersteunt groepen door trainingen te verzorgen, programma’s te schrijven en de kaders van het scoutingspel te bewaken. Daarbinnen mag elke scoutinggroep in hoge mate zelf bepalen hoe zij het programma invullen. Dat maakt dat elke groep zijn eigen karakter heeft.

Scouting Nederland wil bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongens en meisjes door uitdagende activiteiten aan te bieden. De codewoorden hierbij zijn: Samen, Code en Traditie, Outdoor, Uitdaging en Sport en Spel (SCOUTS). De Graaf Otto Groep vult dit op een moderne manier in en kinderen beleven veel plezier aan de uitdagende bijeenkomsten (opkomsten genoemd) en de jaarlijkse kampen.

Over het algemeen vinden de opkomsten op de zaterdagen in de schoolweken plaats in en rond ons clubhuis aan de Gageldijk. Tijden van de opkomsten vind je onder groepen.

Leiding worden bij de GOG

Ben jij ouder dan 16 en overweeg jij om leiding te worden bij scouting Graaf Otto Groep in Lochem? Lees dan hieronder wat het inhoud en wat het jou oplevert!

Misschien is scouting helemaal nieuw voor je, misschien ben je al jeugdlid geweest of ben je ouder van een lid; als je leiding wordt is er veel dat je gaat leren. Als scoutingleider biedt je kinderen en jongeren een fantastische vrijetijdsbesteding waarin ze hun grenzen verleggen. Het belangrijkste wat je daarbij als leidinggevende doet, is het zorgen voor de juiste omstandigheden waarin de jeugdleden hun spel kunnen spelen. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar gezamenlijk als leidingteam.

 

Wat levert het mij op?

Leiding zijn is vrijwilligerswerk, je krijgt dus geen geld, lease auto of hippe laptop. Toch krijg je wel iets terug voor de tijd die je investeert. Wij investeren namelijk wel in jou.

 

Vaardigheden

Als je aan de slag gaat als leidinggevende is het handig als je over een aantal vaardigheden

(competenties) beschikt. Het opleidingsprogramma Scouting Academy helpt je die competenties te ontwikkelen. Scouting Academy gaat er vanuit dat je al heel veel kan, zodat je alleen nog datgene hoeft te leren waar je zelf behoefte aan hebt. En wat je vervolgens binnen Scouting leert, komt ook buiten Scouting, op school of op je werk, weer van pas! Samen met de praktijkbegeleider in je groep kun je bekijken hoe je jezelf verder gaat ontwikkelen. De certificaten die je haalt zijn erkend op MBO niveau dus echt iets waard.

Visie

Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontwikkeling zijn belangrijke thema’s binnen Scouting. Naarmate de jeugdleden ouder worden, neemt de begeleiding af en de zelfstandigheid toe. Tijdens de opkomsten doen kinderen en jongeren bij Scouting verschillende activiteiten en leren ze op deze manier, spelenderwijs, allerlei vaardigheden.

Welke vacatures zijn er?

Beverleiding | In een team van 5 organiseer jij iedere zaterdagmorgen leuke activiteiten voor kinderen van 5 tot 7 jaar.

Welpenleiding | Kinderen van 7 tot 11 jaar hebben onbeperkte energie. Kun jij ze een uitdagend  programma aanbieden?

Groepspenningmeester (18+) De stabiele financiële factor van onze vereniging die administratief sterk is en ook nog eens leuk met mensen.

Hoe word je leiding?

Stuur een mail naar de Speltakbegeleiding (speltakbegeleiding@graafottogroep.nl). Je word dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek in het verenigingsgebouw. Als het klikt word er een verklaring omtrent gedrag aangevraagd en mag jij aan de slag. Daarmee start ook het opleidingstraject om van jou een blije en goede scoutingleider te maken.

Veiligheid

Veiligheid is een breed begrip dat we bij de Graaf Otto Groep erg serieus nemen. Graag vertellen we u wat we doen. Op het gebied van fysieke veiligheid houden wij ons uiteraard aan de wetten en regels. In ieder lokaal is een brandblusser, iedere speltak heeft een verbanddoos en deze worden jaarlijks gekeurd.  Daarnaast heeft alle leiding basale eerste hulp training gehad en een groot aantal uitgebreide EHBO of BHV training.

Standaard onderdeel van de basistraining tot scoutingleider is het maken van een risico-inventarisatie bij aankomst op een externe locatie. Vluchtroutes, hulpmiddelen en risico’s worden ingeschat en besproken. Onze leiders voeren zelf het onderhoud uit aan ons materiaal en keuren dit ook. Beschadigd materiaal wordt vervangen.

Vertrouwens contactpersoon

De Graaf Otto Groep heeft twee vertrouwenscontactpersonen. Zij hebben voor de correcte uitvoering van deze functie een opleiding bij NOC-NSF genoten. De vertrouwenspersonen zijn Linda Arendsen en Tom van Zwieten. Beide zijn niet actief als leiding of bestuurslid maar wel actief binnen de vereniging. Hierdoor zijn ze bekend met alle activiteiten van de vereniging maar hebben ze ook voldoende afstand tot de groep om vertrouwelijke kwesties neutraal te behandelen. Bovendien zijn beiden vertrouwenscontactpersonen ook ouders. U kunt bij de vertrouwenscontactpersoon onder andere terecht voor klachten over leiders, vermoedens of twijfels over veiligheid of als u twijfelt of u de leiding iets over uw kind moet vertellen. U belt hiervoor met Tom 06 2424 3807 of Linda 06 5163 1099 of mail naar vcp@graafottogroep.nl. Uw klachten/opmerkingen worden ten alle tijden vertrouwelijk behandelt.

Pestprotocol

In 2013 is er een pestprotocol opgesteld dat we gebruiken om pesten te voorkomen, te herkennen en als we het constateren, er mee om te gaan. De rol van het leidingteam en groepsbegeleiding staan hierin beschreven en geeft handvatten om het gesprek aan te gaan met de kinderen. Heeft u een vermoeden van pesten binnen onze groep? Spreek alstublieft het leidingteam of een groepsbegeleider aan.

Persoonsgegevens

De persoonsgegevens die u aan de Graaf Otto Groep ter beschikking stelt worden al jaren zorgvuldig behandeld. Bijvoorbeeld; medische informatie blijft bij het speltakteam en het inschrijfformulier word vernietigd zodra deze is verwerkt. Vanwege de AVG wet, welke vanaf eind mei 2018 verplichtingen aan ons oplegt, zijn wij momenteel bezig onze handelswijze op te schrijven en te toetsen aan deze nieuwe wetgeving. Zodra wij daarmee klaar zijn treft u hier onze privacyverklaring. Heeft u voortijdig al vragen? Neemt u dan contact op met vertrouwenscontactpersoon Tom via vcp@graafottogroep.nl .

Wat is Scouting?

Scouting is een vrijetijdsbesteding waarbij je samen met leeftijdsgenoten avonturen beleeft op en rond het water en het bos. Het programma is heel afwisselend, want binnen Scouting proberen we zoveel mogelijk interesses te bedienen. Daarnaast heb je, zeker bij de oudere speltakken, zelf ook invloed op het programma. Je kiest je eigen avontuur.

Waar is het clubhuis van de Graaf Otto Groep?

Het clubhuis ligt aan de Gageldijk, midden in het bos. Je komt er door tegenover zwembad De Beemd de zandweg Daniël Willemsenpad in te rijden. Aan het einde van het pad ligt het clubhuis rechts van je. Klik hier voor een routebeschrijving.

Is Scouting voor iedereen?

Iedereen tussen de 5 en 20 jaar is welkom als lid en daarna kun je vrijwilliger worden. Als je houdt van buiten spelen, samen avonturen te beleven en het leuk vindt om op kamp te gaan is Scouting iets voor jou! Bespreek altijd met de leiding wat belangrijk is voor een goede begeleiding.

Hoe kan ik lid worden?

Als Scouting wat voor je is kun je een mailtje sturen naar info@graafottogroep.nl. Vertel daarin hoe oud je bent en of je een jongen of een meisje bent. Je hoort dan van ons waar je mee kan kijken. Dit mag drie keer gratis en daarna maakt de leiding een afspraak om je in te schrijven.

Wat kost het lidmaatschap?

Als lid betaal je € 7,50 contributie per maand. Daarnaast zijn er kosten voor deelname aan kampen en voor de aanschaf van een Scoutfit. De kosten voor een weekendkamp zijn gemiddeld € 15,-. Zomerkampen kosten voor Welpen € 95,-, Scouts € 90,- en Explorers € 150,-. Op www.scoutshop.nl zijn Scoutfits te bestellen, maar vaak zijn er ook tweedehands modellen via de leiding verkrijgbaar. Soms is een lidmaatschap finacieel niet haalbaar. Op dat moment kunnen er (gemeentelijke of provenciale) fondsen aangesproken worden voor een vergoeding. Bijvoorbeeld het Jeugdsportfonds. Als u over deze vergoeding vragen heeft verzoeken wij u contact met ons op te nemen door te mailen naar info@graafottogroep.nl.

Wie geeft leiding aan de speltakken?

Onze groep heeft ca. vijftig vrijwilligers, waarvan de meesten ook leiding geven. Elke speltak heeft gemiddeld vier leiders. Vaak hebben zij al een jarenlange scoutingervaring. Ook worden zij opgeleid via de Scouting Academy en hebben ze een verklaring omtrent gedrag ontvangen. De leidinggevende vrijwilligers worden ondersteund door de groepsbegeleiders (samenstellen goede teams, wegnemen strubbelingen) en praktijkbegeleiders (kwaliteit en opleiding).

Hoe vaak gaan we op kamp?

De meeste speltakken houden twee keer per jaar een weekendkamp van één of twee nachten. Daarnaast is er in de eerste week van de zomervakantie het zomerkamp. Dit kamp duurt een week! De Explorers gaan zelfs tien dagen naar het buitenland. De jongste leden (Bevers) gaan niet op zomerkamp. Zij logeren wel een weekend in het clubhuis.

Wat is overvliegen?

Overvliegen is een activiteit waarbij je van de ene naar de andere groep gaat. Dit doe je als je oud genoeg bent om naar de volgende leeftijdsgroep te gaan. Je vliegt dan over naar een andere groep. Vandaar de term overvliegen.

Is er tijdens de vakanties ook scouting?

Tijdens de vakanties is er geen scouting. Wel is er meestal de eerste zaterdag van de vakantie nog wel een opkomst. Tijdens de zomervakantie gaan de meeste groepen de eerste week op zomerkamp. De vakanties van regio midden worden gevolgd.

Hoe wordt de groep bestuurd?

De vereniging Graaf Otto Groep heeft dagelijks groepsbestuur waarin de functionarissen drie jaar zitting hebben. Daarnaast wordt er jaarlijks een afvaardiging van de leidinggevende vrijwilligers gekozen om een plek in het bestuur te bezetten. Het grote materiaal en het gebouw zijn in beheer van een aparte beheersstichting.

Waar kan ik terecht met vertrouwelijke informatie of een klacht?

De Graaf Otto Groep heeft twee vertrouwenscontactpersonen. Zij hebben voor de correcte uitvoering van deze functie een opleiding bij NOC-NSF genoten. De vertrouwenspersonen zijn Linda Arendsen en Tom van Zwieten. Beide zijn niet actief als leiding of bestuurslid maar wel actief binnen de vereniging. Hierdoor zijn ze bekend met alle activiteiten van de vereniging maar hebben ze ook voldoende afstand tot de groep om vertrouwelijke kwesties neutraal te behandelen. Bovendien zijn beiden vertrouwenscontactpersonen ook ouders. U kunt bij de vertrouwenscontactpersoon onder andere terecht voor klachten over leiders, vermoedens of twijfels over veiligheid of als u twijfelt of u de leiding iets over uw kind moet vertellen. U belt hiervoor met Tom 06 2424 3807 of Linda 06 5163 1099 of mail naar vcp@graafottogroep.nl. Uw klachten/opmerkingen worden ten alle tijden vertrouwelijk behandelt.